Rhodes Restaurants
 
Η Ελληνική Κουζίνα

Δεν υπάρχει λόγος να σας κουράσουμε με μαθήματα Ιστορίας: αρκεί, απλά, να σας πούμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είναι εκείνοι στους οποίος οφείλουμε τα όσα στοιχεία θεωρούνται, πλέον, σήμερα ως θεμέλια του πολιτισμού μας σ' όλους τους τομείς, από τις τέχνες και τη φιλοσοφία μέχρι τις θετικές επιστήμες.  Α, και μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που παρήγαγαν λάδι από τις ελιές.  Γεωγραφικά, η Ελλάδα έχει ευνοηθεί από μια εντυπωσιακά μακρά ακτογραμμή - το 1/5 της χώρας συνίσταται σε νησιά, ενώ στην ξηρά, οποιαδήποτε περιοχή δεν απέχει πάνω από 85 μίλια από τη θάλασσα. 
Είναι, λοιπόν, φυσική συνέπεια αυτής της γεωγραφικής συγκυρίας, η αφθονία σε ψάρια και θαλασσινά αλλά και η υψηλή προτίμηση που ο κόσμος της χώρας μας ανέκαθεν έδειχνε για τέτοια προϊόντα. Με τον ήλιο να προσφέρει πλουσιοπάροχα το ευεργετικό του φως, η Ελλάδα παράγει, άλλωστε, νοστιμότατα λαχανικά. 
Το πιο δημοφιλές από τα είδη κρέατος που βρίσκει κανείς στην Ελλάδα, είναι το αρνί - τόσο που να σαστίζει κανείς, όταν σκέφτεται πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για το μαγείρεμα του αρνίσιου κρέατος στη χώρα μας: ψήσιμο στο φούρνο, στα κάρβουνα, μαρινάρισμα και μετά ψήσιμο στη σχάρα, σουβλιστό, στην κατσαρόλα. Όσοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν την Ελληνική κουζίνα, εντυπωσιάζονται από τα «λαδερά» μας, μαγειρευτά πιάτα κρέατος ή θαλασσινών - όπως χταπόδι και καλαμάρια - που μαγειρεύονται σε άφθονο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια σερβίρονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, λουσμένα στο αγνό προϊόν της ελιάς. 

Οι δυνατές γεύσεις της Ελληνικής κουζίνας απηχούν την ένταση του ήλιου στην Ελλάδα. Βότανα όπως η ρίγανη, το θυμάρι κι η μέντα, χόρτα και λαχανικά όπως η μελιτζάνα ,η αγκινάρα, οι τομάτες και η φάβα, ευδοκιμούν στη χώρα μας χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και την άφθονη ηλιοφάνεια. Όσο πλουσιοπάροχα διαθέσιμα είναι τα φρέσκα χόρτα και λαχανικά στην Ελλάδα, άλλη τόση είναι αφθονία σε αποξηραμένα βότανα, που χρησιμοποιούνται, μάλιστα, ευρύτατα στην Ελληνική μαγειρική. Είναι χαρακτηριστικό το ό,τι η Ελληνική ρίγανη και το θυμάρι έχουν άρωμα πολύ πιο έντονο από τις αντίστοιχες ποικιλίες της Αμερικής.

Συστατικά
Feta cheeseΤεράστια μοιάζει να είναι η ποικιλία των συστατικών που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική μαγειρική. Πέρα από την πανταχού παρούσα Φέτα, βρίσκει κανείς ένα σωρό άλλα πολύ νόστιμα τυριά - ανάμεσά τους το ανθότυρο, η φορμαέλα, το γαλοτύρι, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το μανούρι. Πολλά από τα Ελληνικά τυριά έχουν σαν βάση τους το προβατίσιο γάλα κι είναι εκεί που οφείλεται η απαράμιλλη γεύση φρεσκάδας και νοστιμιάς τους.
Πολύ δημοφιλή είναι, στην Ελλάδα, τα όσπρια και το ρύζι. Ανάμεσα στις  Ελληνικές σπεσιαλιτέ, θα βρει κανείς τους ντολμάδες (αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και ένα σωρό νόστιμα συστατικά, όπως κουκουναρόσπορο και σταφίδες.  

Πάμε στα ορεκτικά.
MezedesΣτην Ελλάδα, ο κόσμος συνηθίζει να ξεκινάει το φαγητό του με μια ποικιλία από ορεκτικά - πρόκειται για τους γνωστούς μεζέδες, που δεν διαφέρουν πολύ από εκείνους που σερβίρονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, από την Ισπανία (τάπας) μέχρι τις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Οι μεζέδες, για τον Έλληνα, έχουν χαρακτήρα απλό κι απροσποίητο, πόσο μάλλον καθώς δεν θεωρούνται ότι αποτελούν κομμάτι του κυρίως γεύματος.   Στο σπίτι ή στο εστιατόριο, οι Έλληνες γλεντούν τους μεζέδες τους (γνωστούς και ως ¨μεζεδάκια¨), που συνήθως έρχονται ως.παρελκυόμενα κάποιου ποτού.  Γνωστοί για την αυθόρμητη φιλοξενία, οι κάτοικοι της Ελλάδας παραδοσιακά καλούν τον ξένο και το φιλοξενούμενό τους να πιει ένα ποτήρι - ούζο με την έντονη γεύση του άνηθου, κρασί ρετσίνα. - και βέβαια, ποτό χωρίς μεζέ - έστω μια χούφτα ελιές Καλαματιανές κι ένα κομμάτι τυρί από προβατίσιο γάλα -, δε γίνεται, όπως λένε.
Για όσους αντέχουν, μετά την πανδαισία των μεζέδων, να προχωρήσουν στα κυρίως πιάτα, η ευχέρεια των επιλογών μοιάζει ατελείωτη! Από τις πιο γνωστές Ελληνικές σπεσιαλιτέ είναι ο Μουσακάς και το Κλέφτικο: στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για γευστικό, αρνίσιο κιμά ζυμωμένο με διαλεχτά μυρωδικά, στρωμένο σε ψημένες φέτες μελιτζάνας και περιχυμένο με μείγμα τυριών ενώ στη δεύτερη περίπτωση, έχει κανείς, στην ουσία, να κάνει με κομματάκια τρυφερού αρνίσιου κρέατος (συνήθως από τον ώμο του ζώου), ψημένα με θυμάρι, ρίγανη και σκόρδο.
Πολύ γνωστά είναι, άλλωστε, τα πιάτα με ποικιλία από διάφορα είδη κρέατος (όπως συκώτι μοσχαρίσιο), παϊδάκια, κουνέλι και χοιρινό - το ίδιο νόστιμα είτε στην κατσαρόλα είτε στα κάρβουνα.  Πέρα από τα μυρωδικά, η Ελληνική μαγειρική τονώνει τις γεύσεις της με ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, λεμόνι και άλλα.  
Τα κέικ τους, οι Έλληνες τα θέλουν γλυκά. Πάστες και γλυκά ταψιού - ανάμεσά τους κι ο μπακλαβάς -βρίσκει κανείς παντού, όπως άλλωστε γλυκά κουταλιού και σιροπιαστά. Από την άλλη, πάντως, παγωτά και γρανίτες αρχίζουν να γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή, ανάμεσα στους Έλληνες.

Ψάρια και Θαλασσινά
Από τα κρυστάλλινα νερά της ενδοχώρας μέχρι τις καταγάλανες θάλασσες της Μεσογείου,  ο Έλληνας βρίσκει μερικά από τα πιο αγαπημένα είδη της διατροφής του - τα ψάρια και τα θαλασσινά - που μαγειρεύει μ' έναν σωρό διαφορετικούς τρόπους: στην κατσαρόλα, στα κάρβουνα, στο τηγάνι, βραστά, καπνιστά, αχνιστά..
Ορεκτικά, σαλάτες ντιπ ή κυρίως πιάτο. Όπως και τα απολαύσετε, τα προϊόντα της θάλασσας είναι γευστικότατα και υγιεινά.