Rhodes Restaurants
 

Ποιοι είμαστε  

Ο Ποσειδών κι η Άλια ερωτεύτηκαν παράφορα - τόσο που αποφάσισαν πως ο ένας δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον άλλο. 
Η χαρά του ενός καθρεφτιζόταν στην ευτυχία του άλλου, κι η ανάσες του ήταν ένα.  Το τέλειο ζευγάρι, ευλογία των θεών Έγιναν σύμβολο του έρωτα.   
Όλοι ζήλευαν το πώς ζούσαν, τα λόγια που αντάλλασσαν, τον τρόπο που τα βλέμματά τους συναντιόνταν, τις παθιασμένες αγκαλιές και τα φιλιά τους, τον έρωτά τους που πλημμύριζε το σύμπαν κάθε φορά που συναντιόνταν.
Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που ο καρπός αυτής της μοναδικής αγάπης ήταν η Ρόδος! 
Ρόδος, η ερωτική - η λατρεμένη κι ως σήμερα απαράλλαχτα λουσμένη στο φως του Ήλιου, που την κρατάει στην αγκαλιά του κτητικά για κάπου 330 μέρες το χρόνο. Κι εκείνη, δοσμένη στη θέρη του έρωτα που κληρονόμησε απ' τους γονείς της, κρατάει τη θέρμη του ηλιόφωτος στα σπλάχνα της, για να γεννήσει μια σπάνια όσο και πλούσια χλωροπανίδα, δώρα της απλόχερα που αφιερώνει στο λαμπερό της ταίρι, ευχαριστώντας τον για την προαιώνια πίστη του κι αιώνια αφιέρωσή του. Πως θα μπορούσε ποτέ να μείνει αδιάφορος, ο απλός άνθρωπος, στην ποικιλία και την απίστευτη αφθονία που χαρακτηρίζει τη Ροδιακή φύση; 
Στη γη της Ρόδου ήρθαν  να εγκατασταθούν λαοί διάφοροι από διάφορα σημεία του κόσμου: Κάρες, Λέλεγες, Αχαιοί, Ποντόριοι, Βριγινδάριοι και τόσοι άλλοι, που οι πολιτισμοί τους με τον καιρό και την τήξη της καθημερινότητας, συγκεράστηκαν, έφτιαξαν ένα καινούριο μείγμα, μια νέα χροιά...  Κι έτσι, οι πρώτες ύλες μεταμορφώθηκαν σε πανδαισίες της γεύσης. Απλά κι αδιάφορα, τα φαγητά με τον καιρό εμπλουτίστηκαν σε ποικιλία και περιεχόμενο κι η ανάγκη να επαναληφθεί η γευστική εμπειρία, οδήγησε στη δημιουργία των συνταγών! 
Η εστία μπροστά στο σπίτι, χώρος απλός και χρηστικός άλλοτε, με τον καιρό πήρε αξία, έγινε χώρος συνάθροισης και κοινωνικής συναλλαγής. Η επιτυχία ενός τέτοιου χώρου γινόταν ο περίζηλος για πολλούς άλλους, που έσπευδαν να μιμηθούν και να ξεπεράσουν την ωραία ιδέα. Σιγά-σιγά, η εμπειρία θεσμοθετήθηκε, θεσπίστηκαν κανόνες για τη λειτουργία τέτοιων χώρων, που γίνονταν ολοένα και ομορφότεροι.
Η Ρόδος απέκτησε φήμη που γρήγορα ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά της όρια, τόσο που οι απομιμήσεις της εμπειρίας της να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της, στα διάφορα αστικά κέντρα του Μεσογειακού χώρου.   
Αυτή είναι η παράδοση που έφτασε στα χέρια μας και που εμείς, οι Ρόδιοι του σήμερα, περήφανοι για το ότι στο νησί μας λειτουργούν, σήμερα, κάποια από τα πιο φημισμένα εστιατόρια στον κόσμο, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. 
Είναι αλήθεια ότι τα Ροδιακά εστιατόρια έχουν φίλους φανατικούς σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η μαγειρική στο νησί μας ανέκαθεν υπήρξε ένας τομέας ξεχωριστός, ένας κόσμος ολόκληρος πέρα από το τετριμμένο και το καθημερινό, μια τέχνη. Προφανής, λοιπόν, η ανάγκη να υπάρξει ένας φορέας που θα τασσόταν στο σκοπό της προώθησης, προστασίας και κατοχύρωσης των .θεραπόντων και των θεραπαινών αυτής της θρησκείας!   
M'αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ήταν που, το 2003. είκοσι τρεις Ρόδιοι εστιάτορες αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σύσταση της Ένωσης Ροδιακών Εστιατόρων.
Η πρωτοβουλία μας αυτή έχει καταλήξει, πλέον, σήμερα να έχει φέρει στους κόλπους της Ένωσης 250, περίπου, μέλη.
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο παρακολουθεί προσεκτικά κάθε μια από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο φορέα μας, με σκοπό όχι μόνο να προλαμβάνονται τυχόν αντιξοότητες αλλά και για να βρισκόμαστε πάντοτε έτοιμοι από πριν για τις προσδοκίες των πελατών μας.  Η συμβουλευτική υποστήριξη προς τα μέλη της Ένωσης, η διαχείριση των παραπόνων του και, συχνά η παρέμβασή μας με τρόπο ουσιαστικό για την επίλυση προβλημάτων, συμβάλλουν ώστε το πιάτο που φτάνει στο τραπέζι του θαμώνα να εκφράζει, πέρα από μια γευστική επιλογή, και όλη την καλή διάθεση του εστιάτορα να τέρψει την πελατεία του. 
Περίτρανη απόδειξη για την επιτυχία που μέχρι σήμερα έχει στέψει όλες, σχεδόν, τις προσπάθειές μας, αποτελεί η φήμη της οποίας χαίρουν τα Ροδιακά εστιατόρια, σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Γι' αυτό, σας παροτρύνουμε
... να εμπιστεύεστε τα Εστιατόρια - Μέλη της Ένωσής μας!!  

Το Διοικητικό Συμβούλιο


Τοπικά Κρασιά
Enoteca Emery
CAIR